Diferența dintre plăcile grafice profesionale și cele obișnuite
V-ați întrebat vreodată de ce plăcile grafice profesionale nVidia Quadro și AMD FirePro sunt mult mai scumpe decât plăcile obișnuite GeForce și Radeon? Eu da, de aceea am căutat și am strâns informații pe care aș dori acum să le împărtășesc. Eu însumi nu sunt un expert în plăci grafice, iar experiența mea în lucrul cu 3D este limitată la Blender și 3DS Max, așadar cu atât mai simplă va și mai accesibilă va fi clarificarea problemei.
DirectX a OpenGL

În general, DirectX domină în lucrul cu grafica 3D pe interfața PC, care rulează doar sub sistemul de operare Windows și este utilizat în aplicații și jocuri obișnuite. Cu toate acestea, există și o interfață OpenGL mai precisă și mai fiabilă pe care o aleg majoritatea aplicațiilor profesionale. Aceasta este mai universală și poate fi utilizată pe o gamă largă de sisteme de operare și dispozitive. În susținerea celor două constă diferența dintre GPU-urile aproape identice pentru utilizatorii obișnuiți și profesioniști. Funcționalitatea completă a OpenGL, acceptată de GPU-urile profesionale, asigură funcționalitatea corectă a OpenGL în aplicații și drivere, ceea ce este necesar pentru a îndeplini toate procedurile de certificare cerute de aplicațiile profesionale solicitante. Acesta este unul dintre motivele pentru care aceste plăci grafice sunt de câteva ori mai scumpe decât modelele pentru utilizatorii obișnuiți cu un cip similar.
Nu aș intra mai detaliat în domeniul comparației și evaluării DirectX și OpenGL. M-am atins ușor de suprafața acestor dezbateri și rezultatul a fost ca și cum aș fi împuns un cuib de viespi. Atâtea informații și opinii diferite nu pot fi pur și simplu prelucrate în câteva propoziții. Prin urmare, voi lăsa problema complet neexplorată și mă voi uita la alte domenii mai clare, care pot fi înțelese puțin mai ușor.
Capacitatea memoriei

Plăcile grafice profesionale OpenGL au de asemenea de două sau patru ori mai multă memorie decât cele obișnuite. De exemplu, o placă Radeon standard poate avea 4 GB memorie, în timp ce echivalentul profesional FirePro cu un cip similar are o capacitate de 16 GB. Suportul pentru conectarea mai multor monitoare de înaltă rezoluție și capacitatea de a lucra cu proiecte mult mai mari fără a supraîncărca autobuzul PCIe și încetinirea transferului de date necesită o memorie locală mare direct pe placa grafică. Deși unui utilizator obișnuit nu i se poate părea așa, multe aplicații 3D profesionale astăzi pot folosi rezoluții 4K și 8K, fie că este vorba de modelarea 3D a zonelor urbane, proiectări detaliate ale mașinilor sau simulări complexe de interacțiuni moleculare.
Double-precison floating-point (DP FP)

Dacă ne bazăm și pe puterea de calcul a plăcii grafice, modelele profesionale oferă un mare avantaj. Performanța lor în Double-precision FP este, de obicei, complet liberă și optimizată, nu este limitată ca în modele echivalente pentru utilizare obișnuită. De exemplu, la standardul R7 290X, există o diferență de opt ori în performanța DP FP în comparație cu FirePro W8100 profesional. La fel stau lucrurile și cu plăcile de la nVidia, unde este vorba de plăci GeForce standard și Quadro profesionale. Performanța Single-precision FP nu este limitată în niciuna dintre variante și calculează în mod normal, de exemplu, fizica în jocuri.
Utilizare pentru CAD

Pentru aplicații CAD 3D mai generale, cum ar fi AutoCAD, situația este așa că, performanța pentru poligoanele vizibile și modelele umbrite este mult mai importantă decât texturile și efectele complexe, care nu sunt utilizate pe scară largă în munca activă în aceste aplicații, cu excepția, probabil, redării ocazionale a miniaturilor. Drept urmare, chiar și vechile plăci profesionale Quadro și FirePro au o performanță suficient de mare pentru majoritatea proiectelor CAD. În cazul plăcilor grafice pentru jocuri, pe de altă parte, accentul se pune pe desenarea texturilor, umbre și diverse efecte.
Pentru specialiști adevărați

Atunci când decideți să cumpărați o placă grafică profesională scumpă Quadro sau FirePro, depinde în principal de aplicația folosită și de munca dvs. Dacă sunteți un specialist iar design-urile rezultate ale clădirilor înalte sau ale motoarelor de aeronave vă angajează la precizie, plătiți să investiți în HW-uri profesionale, care nu vă vor trăda și nu vă vor încetini munca, așa cum se dovedește prin testele și certificările pe care trebuie să le îndeplinească aceste plăci. De aceea, vă recomandăm computere și laptopuri Dell Precision, care dispun de plăci grafice profesionale și sunt certificate ISV pentru a lucra cu aplicații CAD exigente.
Stații grafice profesionale Dell Precision T |
Laptopuri profesionale pentru grafică Dell Precision M |