Care este diferența dintre DDR3 și DDR4?

Care este diferența dintre DDR3 și DDR4?

Cu siguranță ați observat, că cele mai noi modele de laptopuri și computere din oferta noastră au deja memorie RAM DDR4. Cum este diferită de standardul DDR3 pe termen lung? Și are sens să țineți cont de tipul de memorie, atunci când alegeți un computer? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări cât mai simplu.

Practic, același lucru poate fi așteptat de la o generație nouă a oricărei componente – performanțe mai mari și un consum mai mic. Aceasta se aplică procesoarelor, cipurilor grafice și, de asemenea, memoriei RAM. Cu toate acestea, este important să luăm în considerare cât de importante sunt aceste beneficii și dacă acestea depășesc prețul de achiziție. Având în vedere că, DDR3 a fost standardul timp de 8 ani, ne-am putea aștepta la un salt mare înainte. Dar a și fost așa, cu adevărat?

DDR3 vs DDR4

Module DIMM pentru PC – DDR3 de sus, DDR4 de jos

Consum redus

Avantajul incontestabil al memoriei DDR4 este un consum mai mic de energie. Tensiunea modulelor standard a scăzut la 1,20 V, în timp ce DDR3 funcționează la 1,50 V. În ceea ce privește utilizatorul de acasă, care pornește computerul timp de două ore acasă seara după muncă, atunci această schimbare este neglijabilă. Cu toate acestea, dacă luăm în considerare utilizarea corporativă, unde există multe electronice și funcționează cel puțin 8 ore în fiecare zi, economiile pot începe să aibă sens pe termen lung. Pentru serverele, care sunt în funcțiune 24/7 și conțin zeci de module RAM, desigur economiile de energie sunt vizibile.

Totuși, tensiunea mai scăzută are un alt avantaj și aceasta este o stabilitate mai mare. În timpul lucrului normal, probabil că acest lucru nu ne va afecta în niciun fel, dar pentru utilizarea profesională, cum ar fi redarea proiectelor sau videoclipurilor 3D, aceasta este o caracteristică importantă.

DDR3 vs DDR4

Module SODIMM pentru NTB – DDR3 de sus, DDR4 de jos

Viteză mai mare

DDR4 are frecvențe și rate de biți mai mari, care pe hârtie arată foarte interesant. În funcție de tipul de memorie, valorile pot fi cu până la 50% mai mari. În realitate, DDR4 este mai rapid atunci când se lucrează cu volume mari de date, de exemplu atunci când se lucrează cu proiecte CAD, dar în condiții normale de utilizare la birou, nu simțim mare diferență între DDR3 și DDR4. Ca un utilizator obișnuit, care lucrează cu documente și instrumente simple, diferența de viteză este neglijabilă pentru mine, așa că nu o simt deloc. Profesioniștii din domeniul proiectării, planificării, analizei etc. vor avea experiențe diferite.

Necompatibil

De asemenea, este important să rețineți, că DDR4 nu este compatibil cu DDR3. Modulele mai noi au mai mulți pini, deși lungimea modulului a fost păstrată, dar decupajul s-a deplasat între ei, astfel încât nu este posibil să inserați în hardware un modul DDR4 în slotul DDR3 sau invers. Dacă vă interesează o memorie mai nouă, trebuie să înlocuiți întreaga placă de bază pentru a avea sloturile corespunzătoare. Iar suportul pentru DDR4 trebuie să aibă și un procesor, care are definit, cu ce frecvență maximă de RAM poate funcționa.

DDR3 vs DDR4

Dell face acest lucru foarte clar pe placa de bază OptiPlex 7040

Are sens să vă luați DDR4?

Per total, DDR4 este un element, care ajunge pur și simplu pe masa voastră, când schimbați computerul fără a fi nevoie să-i acordați o atenție deosebită. Toate plăcile de bază noi au deja sloturi DDR4, așa că atunci când cumpărați un computer nou, practic nu aveți de ales. Cu toate acestea, în tehnologia refurbished puteți alege în continuare, modelele cu DDR4 abia încep în acest segment.

Deci are sens să luați în considerare tipul de memorie RAM, atunci când alegi un computer? Opinia noastră este aceasta:

  • Dacă sunteți un utilizator obișnuit și folosiți dispozitivul doar ocazional acasă pentru a lucra cu documente și a naviga pe Internet, nu are sens să vedeți dacă dispozitivul are cel mai recent tip de memorie DDR4. În practică, nu se cunoaște deloc.
  • Dacă sunteți un tehnician IT și echipați birouri, ați putea lua în considerare consumul mai mic, doar pentru dispozitive mai noi, care au deja DDR4, cu siguranță veți da mai mult decât ați economisi prin rularea lor. Cu siguranță, există componente mai importante, pe care să vă concentrați atunci când alegeți.
  • Dacă sunteți proiectant și folosiți stații de lucru, probabil că v-ar ajunge DDR4, în varianta ECC. Acest lucru are sens, dacă știți că lucrați la proiecte, cu adevărat solicitante pe termen lung.

După cum am menționat, în oferta noastră de laptopuri și computere refurbished, veți găsi în prezent ambele modele cu DDR3 și DDR4. Puteți personaliza cu ușurință selecția cu ajutorul filtrării. Dacă în continuare ezitați și vă gândiți, nu ezitați să ne scrieți la info@technimax.ro sau sunați la 0316 301 481. Pe baza cerințelor d-voastră, vom fi bucuroși să vă oferim dispozitivul, care va fi cel mai potrivit pentru d-voastră.

Alegeți din gama noastră de computere Dell refurbished