Care este diferența dintre Core i5 și Core i7?

Care este diferența dintre Core i5 și Core i7?

Pentru a ne putea orienta în lumea tehnologiei computerizate și să nu ne lăsăm păcăliți de limbajul vânzătorilor care sunt interesați doar de profit, este necesar să avem informații despre ceea ce cumpărăm. Este posibil să fi citit deja comparația noastră dintre procesoarele Intel Core i3 și Core i5, deci să mergem mai departe și să vedem ce diferență este între procesoarele Core i5 de Core i7 și dacă are sens să investim într-o gamă mai înaltă.

Hyper-Threading

Să începem cu tehnologia pe care o au toate procesoarele Core i7. La Hyper-Threading (HT), un nucleu hardware este împărțit în două nuclee logice în software. Performanțele cresc, dar nu la fel de mult ca și cum procesorul ar avea de fapt două nuclee fizice în loc de unul. În plus, depinde și de SW-ul folosit, dacă poate folosi fibre artificiale sau nu. La calculatoarele desktop Core i5, de obicei HT nu este acceptat, dar toate Core i7 acceptă această tehnologie. Procesoarele mobile Core i5s dual-core la laptop-uri pot accepta HT-uri, dar rămâne întrebarea dacă am observa această performanță. 

Turbo Boost

Parametrul de bază al procesoarelor este ceasul. Acesta a fost mai demult o măsură a performanței, dar cu mai multe nuclee în procesor și cu diferite tehnologii de producție și prelucrare a datelor, această valoare este acum destul de irelevantă. În plus, atât Core i5 cât și Core i7 acceptă tehnologia Turbo Boost, care permite să creșteți performanța unor nuclee de procesor. Dacă o aplicație care rulează are nevoie de mai multă putere, dar nu poate împărți munca între toate nucleele, Turbo Boost va crește ritmul pe termen scurt și va ajuta situația într-o oarecare măsură. Din punct de vedere al comparației, i5 și i7 sunt în esență la fel din acest punct de vedere. 

Memoria cache

Diferența de capacitate a memoriei cache nu pare foarte semnificativă pentru Core i5 și Core i7, dar există. Core i7 tinde să aibă valori mai mari, ceea ce îi permite să acceseze rapid cele mai importante informații, fără a fi nevoie să trimită o solicitare spre memoria de operare. Dacă memoria are o capacitate de 6 sau 8 MB în termeni de memorie în general, o considerăm complet neglijabilă, dar dacă trecem la capacitatea memoriei cache a procesorului și calculăm că este o creștere de 33%, atunci brusc este o schimbare majoră. Aici, Core i7 are de câștigat și în timpul lucrărilor mai solicitante acest lucru poate fi resimțit. 

Consum

Odată cu o performață mai mare vine și un consum mai mare și mai multă căldură uzată. Acestea însă, nu sunt fenomene fundamentale care ne-ar afecta astăzi la locul de muncă. Fiecare computer construit pe Core i5 poate alimenta cu ușurință și un Core i7, precum îl și poate răci. Este vorba mai mult despre consumul de energie al procesorului în stare de repaus, în cazurile în care dispozitivul funcționează mult timp zi și noapte. În astfel de cazuri este bine să vă gândiți în ce scop veți folosi calculator și să alegeți unul care să poată gestiona ceea ce este necesar și, în același timp, să economisească. 

Extreme Edition

Putem întâlni Core i7 într-o ediție specială Extreme (EE). Procesorul conține, de obicei, mai multe nuclee, până la 10 pe procesoarele de ultimă generație din a 6-a generație, poate gestiona mai bine ceasurile și oferă suport extins pentru utilizarea mai multor carduri grafice în același timp. Cu toate acestea, aceste procesoare sunt mult prea costisitoare pentru majoritatea utilizărilor, iar performanța lor mai mare rămâne adesea neexploatată. Se oferă o comparație între Core i7 EE și procesoarele Xeon, deoarece par a fi similare. Dar aceasta rămâne pe altă dată. 

Performanța

Core i5 Core i7
Hyper-Threading - +
Turbo Boost + +
Memoria cache - +
Consum + -
Performanța - +
Preț + -
Aici plusurile sunt valorile mai favorabile pentru utilizatori,
nu întotdeauna valori mai mari.

Așadar, care este diferența reală între procesoarele Intel Core i5 și Intel Core i7 atunci când comparăm aceeași generație de cipuri? Potrivit reperelor, diferența de performanță este în jur de 30%. Core i7 este mai puternic și are mai multă memorie cache, dar cu costuri de achiziție mai mari și costuri de operare mai mari datorate consumului. Core i5 este suficient de puternic pentru marea majoritate a lucrărilor și este foarte probabil ca o altă componentă a calculatorului încetinește activitatea calculatorului. Core i7 oferă o performanță mai mare care poate fi observată în anumite operații specifice de calcul intensiv, pentru aceasta însă, avem o linie complet diferită de procesoare, Intel Xeon, despre care am scris anterior.

Vreau un Intel Core i5 Vreau un Intel Core i7